Familieopstellingen

INNERLIJKE VRIJHEID

COACHING MET SYSTEMISCHE BRIL

Het onbewuste zichtbaar maken, dat is wat we met systemisch coachen doen. Het is een vorm van coachen die duikt in de onderliggende patronen die ervoor zorgen dat mensen ergens op vastlopen of het gevoel hebben iets niet te kunnen veranderen. We zien dat ons familiesysteem (ons gezin van herkomst én de generaties daarvoor) een onherroepelijke impact hebben op ons dagelijkse leven.

streep
Familie-1
leaf
doorbreken patronen

OVERLEVINGSMECHANISMEN LOSLATEN

Overlevingsmechanismen uit onze jeugd blijven hangen en zorgen ervoor dat we ons beperkt voelen of niet helemaal ons leven in echte vrijheid kunnen leven. Zo zijn er mensen die al vroeg hebben geleerd om anderen te ontlasten en zelf te gaan pleasen, waardoor ze later zelf veel moeite hebben om hun eigen keuzes te maken voor henzelf. Of zijn er mensen die al vroeg hebben geleerd dat het beter is om op je ratio te vertrouwen dan op je gevoel. Dat kan doordat ze bijvoorbeeld een keer hun gevoel hebben gevolgd en toen heel hard daarop zijn afgekeurd. Maar het kan ook zijn dat een van de ouders deze overtuiging heel sterk heeft, waardoor het overgenomen wordt door het kind. Het gevolg is dat iemand niet meer bij zijn of haar gevoel kan komen en daardoor een stuk van zichzelf mist. Systemische coaching en oefeningen kunnen je inzicht geven in de dynamieken en oorzaken van jouw vraagstuk. Daardoor kun je je er anders toe gaan verhouden en kunnen oude overtuigingen worden doorbroken. Het resultaat is dat je steviger op je eigen plek staat en meer innerlijke vrijheid voelt.

leaf

SYSTEMISCH COACHEN BIJ MIJ

Mijn coachingssessies zijn afgestemd op jouw vraagstuk. Soms is een enkele sessie met bijvoorbeeld een tafelopstelling of vloerankers genoeg om weer verder te gaan. En soms zijn een aantal sessies nodig om meerdere inzichten te krijgen. Dat kunnen we bij mij doen hier in Amsterdam, maar is ook mogelijk tijdens een wandeling ergens in de Nederlandse natuur. Voor al mijn coachingsessies hou ik een intake waarin we jouw vraagstuk en verwachtingen bespreken. Aan de hand daarvan bepalen we samen wat we gaan doen en hoeveel sessies je krijgt.

PRIJSINDICATIE

1 losse coachingsessie (1,5 uur): €120,-
Bij meerdere sessies spreken we een trajectprijs af.

Foto
leaf
Vloerankers systemisch coaching

VOORBEELD SYSTEMISCHE OEFENING

Een hele simpele oefening die je gewoon thuis kunt doen zijn de vloerankers. Vaak als we keuzes willen maken, baseren we dat op rationele informatie; argumenten waarom het één of het andere te kiezen. Door deze vloeranker oefening kun je ook informatie op intuïtie of gevoelsniveau meenemen in je beslissingsproces. En dat kan zomaar je opties verrijken.

Hoe werkt het?

Pak 2 papiertjes en schrijf op elk de keuze optie die je hebt. Dus stel dat je bijvoorbeeld twijfelt tussen twee banen: schrijf op het ene blaadje de ene vacature en op de andere. Leg ze dan vervolgens neer met de tekst zichtbaar voor jou. Ga ervoor staan en sluit je ogen. Breng je aandacht naar binnen en volg je ademhaling zoals je dat zou doen tijdens een meditatie. Kijk eens of je helemaal in het hier en nu met je aandacht kan komen. Doe dan je ogen open en stap met je voeten op het eerste blaadje. Dan observeer je de sensaties in je lichaam. Wat kun je hier voelen? Is het ontspannen of niet? Sta je stevig of niet? Kun je wat voelen of is er helemaal niks? En neem gewoon waar zonder oordeel. Dan doe je een stap naar voren als ware het een stap in de tijd vooruit is. Stel je hebt deze keuze gemaakt voor deze baan, hoe voel je je dan over één jaar? En neem gewoon waar. Dan sluit je je ogen en stap je terug naar de eerste plek waar je stond, voor de twee blaadjes. Je sluit je ogen, focust op je ademhaling en komt weer in het hier en nu. Dan herhaal je de stappen bij het tweede blaadje. Als laatste kom je terug en evalueer je: wat heb je gevoeld? Wat waren de overeenkomsten en wat de verschillen? Op welke plek voelde je je het fijnst en welke plek niet? Pak de informatie waar je wat mee kunt en neem het mee in je besluitproces.

Extra experiment:

  • Leg de blaadjes op de kop voor een extra verrassingseffect.
  • Leg er een derde blaadje bij dat staat voor de onbekende derde optie.
leaf

SYSTEMISCH WERK IN GROEPEN: FAMILIEOPSTELLINGEN

Met de Nieuwe Yoga School werken ik en Zeeger Scholten samen om meer mensen in aanraking te laten komen met de kracht van systemisch werk. Ongeveer elke drie weken geven we hier Familieopstellingen workshops waarin we naast opstellingen mensen ook zelf mini-opstellingen laten doen. Daarnaast ben ik mede-opleider in de opleiding tot Bewustzijnscoach en neem ik met Zeeger de systemische dagen voor onze rekening. De deelnemers gaan zelf de diepte in en ontwikkelen hun bewustzijn. Daarnaast delen we verschillende systemische coachings technieken met hen die zij zelf weer kunnen gaan toepassen. Nieuwsgierig naar het workshop programma of de opleiding? Kijk dan even op hun website via onderstaande button.

logo-de-nieuwe-yogaschool-zwart